Koningsnacht Silent Disco - Save the date!

nieuwsoverzicht

Terugblik van scheidsrechter Pascal Huisman op het zaalseizoen24/02/2023

Zonder namen te noemen blik ik graag even terug op een uitdagende zaalseizoen.

Ik ben geen Italiaan en ik ben van nature te lief om andere de les te wijzen. Maar ik heb geleerd om een toneelstukje op te zetten om het respect af te dwingen. Gelukkig sinds dat we met twee scheidsrechters actief zijn ben ik dichter tot mij zelf gekomen.

Toch kreeg ik recentelijk nog commentaar dat mijn houding niet optimaal is. Momenteel fluit ik met een shirt die mijn schouders iets naar achteren trekken. Dit combineer ik met een fluitje die scheller klinkt dan gemiddeld. Ja je kunt vele trucjes toepassen om beter voor de dag te komen.

Fluiten is (ook) topsport

Als speler doe je niet anders. De sterkste verdediger krijg je door fanatieker warm te lopen, gecombineerd met een strakke blik en een stevige handdruk. Ben je niet helemaal top fit, dan blijf je tijdens het warmlopen in de schaduw van je medespelers lopen, kijkend naar beneden geef je dan een slappe hand. Uiteraard geldt het niet voor lange speler en of als de tegenstander beeldmateriaal heeft.

Na een gemiddelde wedstrijd heb ik inmiddels 8 km in de benen, dat is ruim meer dan elke speler op het veld. Naast dat de spelers 2 tot 3 keer per week trainen moeten wij dus ook dagelijks bezig zijn met onze conditie, voeding en kennis. Voor zelfreflectie kunnen we net als alle spelers de beelden nakijken of juist de beelden te bekijken om de speelstijl van de komende teams te ervaren.

Maar waar gaat het korfbal heen… Na onze tweede training in Papendal hebben we te horen gekregen waar het korfbal naar toe gaat. Jaren geleden waren we een politieagent die alle overtredingen direct moest bestraffen. Al snel werd de voordeel regel belangrijker om het spel sneller te maken. Waar we voorheen duidelijke restricties hadden, worden de grijze gebieden alleen maar groter en uitdagender. Vandaag de dag worden we spelleiders en begeleiders. Elke overtreding moeten we ons nu afvragen wat was het doel van deze actie, was het doel om een doorloopbal te creëren en was de aanvaller toch instaat om na de overtreding voor de verdediger te komen. Ja, dan fluiten we niet meer voor de stip. Tot ergernissen van de spelers en coaches, want de speler kan uit balans zijn geraakt. Maar de bedoeling was een doorloopbal te creëren en dat is gelukt, punt. Een ander voorbeeld: Een dame en heer staan in de punt en de heer neemt een doorloopbal maar doet geen moeite om zijn directe tegenstander te ontwijken, daarbij beukt hij met zijn schouder in de borstkas van de tegenstander. Ze vallen bijna maar op hetzelfde moment krijgt de dame de bal en scoort. De doel van de manlijke verdediger is voor zijn man te blijven en dat is gelukt. (Ze liggen wel bijna op de grond, maar de verdediger is nog steeds dichter bij de paal.) Daarnaast doen de heren niet eens mee aan het directe spel, dus een zuiver doelpunt. We kunnen constateren dat het spel door de overtreding niet beïnvloed geweest is. Voorheen moest je als scheidsrechter in een split second een beslissing nemen, wel of geen overtreding. Vandaag de dag dienen we in deze zelfde split second ook te beoordelen of het spel negatief wordt beïnvloed en tevens moeten we direct inschatten wat het doel van de speler was waar de overtreding op begaan wordt. Is de uitkomst dan nog hetzelfde, dan wordt de overtreding niet meer bestraft.

Dit kan leiden tot irritaties van de coaches en spelers, de speler maakt wel degelijk een overtreding voordat het doelpunt is gemaakt.

Als je als speler de vrijebal toch wilt bemachtigen, dan kun je beter je actie bij het eerste contact af haken. Of je kunt de scheidsrechter overtuigen door iets meer theater te spelen, al prikken we daar snel doorheen. Het beste wat ik in mijn positie kan zeggen is toch voor 100% door te gaan en accepteer de beslissing of juist het gebrek aan de beslissing…

Coachen Coaches worden door deze regel steeds heter en bozer. Wij hebben een coach wel eens binnen de eerste minuten een gele kaart gegeven. Vreemd genoeg gaan de spelers daarna juist beter spelen. De spelers trekken het negatieve gedrag aan. Hou je gewoon een beetje in als coach dat is het beste voor je spelersgroep. Ook hebben we een coach wel eens op dit randje laten coachen, dit concludeerde in een schorsing van zijn beste speler, die de zoveelste gele kaart kreeg omdat hij zich niet wist in te houden. Coaches worden ook boos zonder reden, althans dat vinden wij. Maar we moeten ons realiseren (of eigenlijk helemaal niet) dat de coach tot tegenstelling van ons financieel beter wordt bij een goed resultaat. Dit lijdt wel eens tot fanatieke ergernissen.

Komende wedstrijden: Ons speelschema is momenteel voor twee weken gevuld. Daarna is het nog een groot raadsel. Als speler is het hele seizoen al ingedeeld, maar wij worden ingedeeld naar ranking en de moeilijkheidsgraad van de wedstrijden. Het komt regelmatig voor dat pas na 1 uur in de avond thuis kom.

As zaterdag op 25 februari gaan we naar het tweede van: DVO tegen DOS46. De wedstrijd zal in de handen zijn van de thuisploeg maar ze moeten wel blijven winnen om de aansluiting naar boven te behouden. Voor de tegenpartij is er niets te verliezen zij moeten de juiste wedstrijden winnen om in de middenmoot te eindigen. Daarbij kunnen ze zeer gevaarlijk zijn omdat ze lekker vrijuit kunnen spelen. Het eerste na ons doet boven in de league mee dus als het lukt blijf je nog even hangen.

Op 4 maart moeten we naar het tweede van Groen Geel tegen KCC Beide ploegen staan in de standen net boven elkaar. Dus dat belooft een pot te worden. Ook voor het eerste die na ons zullen starten zal de spanning hoog op kunnen lopen want ook zij staan momenteel net onder elkaar.

Weet dat alle wedstrijden te volgen zijn op eyecons.com ook onze wedstrijd kun je daar live volgen. Veel succes aanstaande week en veel plezier op het veld.

Gr Pascal

SponsorKliks

Help Maassluis door online te kopen aankopen te doen via SponsorKliks. Weet je niet hoe dit werkt? Klik hier voor meer informatie.

s
Feedback