CKC Maassluis op naar de League29/05/2022
Ik ben Pascal Huisman, de meeste kennen mij als een scheidsrechter en of als een trainer. Dit jaar ben ik zelf gepromoveerd naar een hoger niveau, vanaf dit jaar fluit ik onder anderen Hoofdklasse, topsportklasse en de Reserve League namens ons CKC Maassluis. Deze wedstrijden fluit ik dan samen met mijn partner in crime Bas van Meerveld die uitkomt voor Unitas. Wij hebben zeker ambities om als scheidsrechter namens Unitas en CKC Maasluis in de league uit te komen. Ik heb het niet alleen over scheidsrechters lees het stukje ook als speler, wat kun je maken en waar kom je mee weg.
Dubbele scheidsrechter
Wij staan met twee scheidsrechters op het veld, beiden kunnen we dan ook ingrijpen wanneer het nodig lijkt. Doordat we met een communicatie setje rond lopen weten we exact welke waarschuwingen er zijn uitgedeeld en wat we van elkaar verwachten. Wij praten tegen elkaar meer dan de spelers op het veld. Ik hoor en weet welke koppels Bas voor zijn rekening neemt en zo verdelen we de aandacht over alle 8 spelers in het vak.
Verantwoordelijkheden
Ook de looplijnen zijn heel erg anders, we zijn nu beide verantwoordelijk. Geduurde de wedstrijd wisselen we telkens van plek zodat we niet of minder voorspelbaar worden. Dit is anders dan met een assistent, dan dient de scheidsrechter nog steeds alle 8 spelers in zijn oog te hebben. Dit omdat de verantwoordelijkheid bij de scheidsrechter zit. Waar ik eerst zicht op 8 spelers had, hoef ik nu maar op 4 spelers in het vak te letten.
Overtredingen onder de paal
Vergelijk het eens met jouw eigen wedstrijd, hoe vind je het als de scheidsrechter standaard naast jou onder de korf staat. Alle overtredingen worden op deze plaats ook (hopelijk) gezien. De andere scheidsrechter zal de voorkant in de gaten houden. Toen we nog met een assistent scheidsrechter stonden kon je nooit pal onder de korf staan. Nu staan we strakker onder de kof. Irritant voor spelers, Ja zeker weten. Maar toch ook wel fijn. We kunnen heel wat overtredingen eruit halen zonder ook een fluit te laten horen.
In de League mag er meer, maar klopt dat ook wel. Nee dit is in mijn ogen een fabeltje. In de league zijn de spelers behendiger en worden ze niet snel gehinderd door een zet of duw onder de korf. Een hoge speler heeft vaker moeite om in een lager team in te vallen. Dat komt ook omdat zijn gewenning (contact sport) de tegenstander verrast en daarbij sneller tot een overtreding komt. Voor scheidsrechters is Korfbal een moeilijke maar leuke sport. Er bestaan grote grijze gebieden die de interpretatie van de scheidsrechter vraagt.
Wanneer is het verdedigt?
A) Schouder kunnen aanraken, Feit!
B) Aankijken, Feit!
C) Dichter bij de korf zijn, Feit!
D) De intentie houden om te willen verdedigen, Grijs!
Als je hoger speelt en je voldoet niet aan punt D (wat bepaald wordt door de scheidsrechter), kun je zelfs uit verdedigende positie een geldig doelpunt maken. Wat in lagere klasse al snel verdedigt is. Dit komt omdat de behendigheid hoger is, wij vragen van een behendige speler nou eenmaal meer tijdens het beoordelen van optie D dan van elk andere speler.
Contact overtreding onder de paal
A) Er is spraken van fysiek contact, Feit!
B) Een van de twee ploegen ervaart voordeel aan het contact, Grijs.
C) De spelers blijven de intentie houden om mee te spelen, Grijs.
Als je twee spelers die relatief even sterk elkaar onder de korf het leven zuur maakt is het een gelijkwaardig duel, geen overtreding. Zelfs als er maar 1 van de twee elke keer wint. Maar zodra de tegenstander niet om weet te gaan met het contact is het direct een overtreding. Zo kan het voorkomen dat jij als sterke speler overgenomen wordt door een zwakkere tegenstander en ineens is er minder toegestaan. Je wordt direct afgefloten terwijl jij dezelfde overtreding maakt eerder niet werd bestraft. Hoe behendiger een spelers is hoe meer technische kennis er is om vanaf punt B toch aan de bal te komen. Op deze manier heeft geen van de twee spelers voordeel aan het fysieke contact en mag het doorgaan in de hogere klasse. Terwijl bij andere wedstrijden de grens al snel is bereikt.
TIP: Heb je dus geen rebound probeer dan de scheidsrechter te overtuigen dat je een nadeel hebt van het fysieke duel. Hopelijk beoordeeld hij dit nu in jou voordeel. Maar om het nog ingewikkelder te maken, doe je dit te inzichtelijk (overdreven laten zien dat hij fysiek is) dan voldoe je niet meer aan punt C en is het toch nog geen overtreding.
Wat is de moeilijkste plek voor een beslissing
Dat is toch echt wel strak langs het blok lopen. Voor de enkele maar ook voor de dubbele scheidsrechters. In het algemene worden deze beslissingen genomen door de scheidsrechter die daar het dichtst bij staat. De gene onder de korf gaat niet fluiten voor doorslaan en de gene in het voorveld fluit niet voor fysieke duellen onder de korf. Als je alleen fluit dien je een keuze te maken (ga ik de rebound in de gaten houden of het blok). Als je met twee scheidsrechters loopt is het minder van belang maar het blijft een gebied waar beide scheidsrechters op zullen letten. Dus wil jij als speler meer vrijheid onder de korf, dan kunnen je medespelers deze jou geven. Als jij als scheidsrechter hiermee worstelt kun je fluiten voor een aanvallende fout, dan zullen ze het niet veel vaker doen en kun jij je focussen op de rebound.
Je doet het nooit goed…
Ik geniet van die grijzen gebieden in het spel. Dat maakt het spelletje interessant. In de lagere klasse hebben spelers vooral oog op hun tegenstander. In de hogere klasse krijg je een extra element erbij, de speler die de scheidsrechter in de gaten houdt. Waar staat hij wat ziet hij, en vooral waar kom ik mee weg. Dat spelletje speel ik graag mee. Dit zie je al beginnen bij de oudere / ervarende spelers.
Mijn ambities
Het liefst ben ik actief met een collega. Met zijn tweeën warmlopen, voorbereiden en nabespreken is net iets minder eenzaam. Hopelijk mag ik dit nog lang doen. Maar dit geldt voor iedereen, lol hebben, lol houden en lol maken. Mijn collega wil nog altijd graag naar de korfbal league, die ambitie zal ik dan ook graag met hem delen.
Wat maakt jou een betere speler
Ik promoveerde als speler naar de eerste klasse toen ik mijn scheidsrechters papier hebt behaald. Door exact te weten hoe hij alles beoordeeld, heb ik vele duellen gewonnen. Daarbij ben ik duidelijk een betere speler geworden. Verder ben ik van mening dat we als spelers teveel de grijzen gebieden voor de scheidsrechter invullen. De interpretatie van de scheidsrechter kan hoger zijn dan jij als speler verwacht. Vraag je nooit af mag dit. Zoek de grens eens op, dat is ook leuker voor de scheidsrechter die heeft ineens iets te doen. En als pluspunt ervaar je dat er meer mag dan men denkt. Met als uitgangspositie dat je tegenstander minder of niet in de wedstrijd kan komen.
Vragen en of begeleiding nodig?
Heb jij vragen over het spel of lijkt het jou leuk om een betere speler te worden via een fluit in je mond. Laat het dan even weten en wij begeleiden jou naar de top. Benader ons ook als je een verplichte wedstrijd moet fluiten en je wilt niet alleen staan in het veld, dan regelen wij een begeleider voor je. Zoals Lee het altijd verwoordt “You Never Walk alone”
Pascal Huisman
Lid van de Scheidsrechterscommissie
Fotograaf: Gertrude de vries – Facebook: https://www.facebook.com/gertrude.devries
SponsorKliks
Help Maassluis door online te kopen aankopen te doen via SponsorKliks. Weet je niet hoe dit werkt? Klik hier voor meer informatie.